va restrânge exerciţiul unor libertăţi fundamentale, se vor aplica dispoziţiile legale.În proiect nu se explică în ce mod se mai pot aplica retroactiv aceste "dispoziţii legale". Statutul va restrânge exerciţiul unor libertăţi fundamentale, se vor aplica dispoziţiile legale.
În proiect nu se explică în ce mod se mai pot aplica retroactiv aceste "dispoziţii legale". Statutul ofiţerilor de informaţii le oferă acestora deplină imunitate în cazul unor posibile abuzuri: ei vor fi "absolviţi de orice răspundere" dacă, prin exercitarea atribuţiilor de serviciu, "în limitele legii", au cauzat vătămări unor persoane ori le-au prejudiciat patrimoniul. Dacă un astfel de ofiţer a distrus bunurile sau casa unei persoane sau dacă, în timpul unei urmăriri, a călcat un pieton şi a avariat alte maşini, el este sigur că nu va fi adus în faţa justiţiei. Pagubele vor fi suportate eventual de instituţiile pe care le reprezintă. Proiectul legii ofiţerilor de informaţii le mai asigură acestora o imunitate pe care parlamentarii o pot invidia: în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu, ei nu vor putea fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără avizul şefului lor direct.
În plus, ei vor putea să stabilească relaţii "confidenţiale şi liber consimţite", persoane care au informaţii ce prezintă interes pentru securitate. Acest statut, pe care SRI l-a clasificat "secret", este în acelaşi pachet cu deja celebrul proiect privind activitatea de informaţii, care va da dreptul ofiţerilor din serviciile secrete să efectueze acte premergătoare cu caracter probatoriu. Actele premergătoare constau, printre altele, în "constatări personale şi alte activităţi", fără să explice în niciun fel ce presupun "alte activităţi". Astfel de activităţi ar urma să fie utile începerii urmăririi penale. Proiectul privind activitatea de informaţii deschide calea unor abuzuri, prin acordarea dreptului "