- ANAF prevede ca prin filtrul cotei unice sa treaca nu numai veniturile obtinute legal, ci si averile ilicite
- Proprietarii averilor obtinute ilegal sunt dati ulterior pe mana justitiei si sunt pasibili de inchisoare si de confiscarea bunurilor obtinute in afara legii
- La controlul ANAF vor intra toate averile, de la cele ale demnitarilor, la cele ale cetatenilor de rand
Proiectul de lege initiat de Agentia Nationala de Administrare Fiscala privind controlul averilor a iscat controverse in cadrul coalitiei. Ideea de la care se porneste este aceea ca toate veniturile realizate trebuie impozitate cu 16%, pentru a se strange bani la buget. Ulterior, daca sunt constatate nereguli in obtinerea averilor respective, organele abilitate demareaza o ancheta prin care sa stabileasca daca veniturile au fost obtinute legal. Masura va fi valabila pentru orice contribuabil care nu poate sa justifice diferenta dintre impozite si avere, nu numai pentru demnitari si functionari publici.
Principalul sustinator al proiectului este PD. Conservatorii - colegii lor de guvernare - condamna insa initiativa, considerand ca in acest mod se incearca legalizarea averilor ilicite. Proiectul de lege va fi publicat pe site-ul Ministerului Justitiei, urmand ca saptamana viitoare sa aiba loc o dezbatere publica pe aceasta tema.
Videanu: Nu se legalizeaza averile ilicite
Presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, a declarat, ieri, ca proiectul legii privind controlul averilor, initiat de seful ANAF, nu vizeaza legalizarea averilor ilicite, ci impozitarea acestora, urmand ca organele abilitate sa cerceteze modul de dobandire a lor si sa ia masuri.
Videanu a precizat ca Agentia nu are nici un fel de responsabilitate legala privind confiscarea averilor. "Ceea ce incercam prin acest proiect de lege este ca in mod ime