Cererea de petrol la nivel mondial va intra in scadere in cel de-al doilea trimestru al anului. Nu acelasi lucru se poate spune insa cu certitudine si despre preturi, si asta fiindca acestea par sa fie legate tot mai mult de stabilitatea pietei decat de volumul ofertei. Edmund Daukoru, presedinte al Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), a declarat recent in cadrul unei intrevederi cu secretarul de stat american pentru Energie, Sam Bodman, ca oferta actuala de titei este suficienta, chiar in exces, si ca Organizatia va lua in calcul la viitorul summit de pe 8 martie o eventuala diminuare a productiei. Nivelul actual al productiei este apropiat de maximul ultimilor 25 de ani, iar Venezuela, stat membru al organizatiei, a solicitat o scadere a cantitatii produse cu 1 milion de barili pe zi. Un alt aspect care va fi luat in considerare de catre membrii cartelului in luarea unei decizii privind productia de titei este cantitatea de rezerve de benzina detinuta de Statele Unite, aflata la cel mai inalt nivel dupa iunie 1999, a precizat presedintele OPEC.
Cu toate acestea, Departamentul de Energie al Statelor Unite preconizeaza o cerere sustinuta pentru al doilea trimestru al anului. Ingrijorarile pietei petroliere sunt reprezentate la ora actuala de violentele din Nigeria, care au determinat o diminuare cu 19% a productiei zilnice, si de amenintarile Al-Qaida privind noi posibile atentate la conductele de petrol din Arabia Saudita. Pe Bursa de Marfuri din SUA, New York Mercantile Exchange, pretul contractelor futures cu titei de referinta pe piata americana a crescut in sedinta de tranzactionare de miercuri la 62,71 dolari, iar la bursa londoneza pretul titeiului de referinta Brent a urcat pana la 63,21 dolari.
Cererea de petrol la nivel mondial va intra in scadere in cel de-al doilea trimestru al anului. Nu acelasi lucru se poate spune insa cu ce