Primul raport din Europa "Evaluarea politicilor privind traficul fiintelor umane din Romania" aduce in prim-plan modul de abordare a acestui fenomen, dar si deficientele cu care se confrunta autoritatile in combaterea faptelor. Lansat, ieri, de catre UNICEF si Politia Romana, studiul reflecta situatia in acest domeniu si pune accent pe metodele prin care poate fi tinut sub control.
Directia Generala de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog (DGCCOA), coordonata de comisarul Gabriel Sotirescu, alaturi de Politia de Frontiera, a oferit o serie de informatii care au dus la conturarea acestui raport.
Cifrele fac referire la faptele inregistrate in anii 2003, 2004, dar si numarul de persoane cercetate ori condamnate definitiv pentru trafic de persoane. Peste 3.400 de fapte au fost solutionate in perioada amintita, iar 2.716 persoane au fost considerate suspecte de ilegalitati. Pe primul loc, spun politistii, traficantii urmaresc exploatarea sexuala, urmata, bineinteles de obligarea la cersetorie a copiilor traficati. Ministerul Public a trimis in judecata in cei doi ani 743 de persoane, 292 dintre acestea primind condamnari definitive. Doar 9 dintre cei judecati au primit inchisoare intre 10 si 15 ani, 92 s-au ales cu pedepse cuprinse intre 5 si 10 ani, iar alti 117 vor sta dupa gratii pana la 5 ani. Aceste condamnari pronuntate de judecatori incep sa creasca, insa, sustin politistii, raman putine cazurile in care instanta apreciaza ca oportuna aplicarea maximului de pedeapsa. Si in primele 5 luni ale lui 2005 au fost pronuntate 140 de condamnari, ceea ce reprezinta cu aproximativ o treime mai multe decat pe parcursul lui 2004. Informatiile politistilor referitoare la persoanele traficate se rezuma doar la o statistica de la inceputul lui 2005, cand au fost scoase ilegal din tara 1.327 de persoane. Dupa regiunile din care provin, statistica arata ca 512 su