cu cea din Bulgaria.A plecat Montupet, a venit EmersonÎn 2005, România a pierdut investiţii semnificative: Montupet Franţa, cu 120 milioane euro, a preferat Ruse Bulgaria; MAN Germania, cu o cu cea din Bulgaria.
A plecat Montupet, a venit Emerson
În 2005, România a pierdut investiţii semnificative: Montupet Franţa, cu 120 milioane euro, a preferat Ruse Bulgaria; MAN Germania, cu o investiţie de 40 milioane euro, a schimbat direcţia dinspre Arad spre Polonia; Elcobrandts s-a retras fără o vorbă. "Într-adevăr, aceşti investitori s-au retras, dar au venit alţii: Ruwel în locul lui MAN şi Emerson în locul francezilor de la Montupet. Estimăm investiţii de peste 6,2 miliarde euro, în 2006, fără banii de la Erste Bank pentru BCR", ne-a declarat Ana Maria Cristina, preşedintele Agenţiei Române pentru Investiţii Străine - ARIS. Pe aceeaşi poziţie se află şi Emil Boc, primarul Clujului: "În parcul industrial Tetarom, pregătit pentru Montupet, s-au instalat americanii de la Emerson, cu o investiţie mai mare - 125 milioane euro. Iar Ruwel, Germania, şi-a stabilit deja sediile şi vor începe investiţia de 50 milioane euro".
În aceeaşi situaţie se află şi Braşovul: "Ina Schaefler a ales România, şi nu Slovacia, unde investeşte 180 milioane euro. Bosh, Germania, va produce materiale electronice, demarând o investiţie de 200 milioane euro", susţine Aristotel Căncescu, şeful Consiliului Judeţean Braşov. La polul opus se află Iaşiul, care, cu chiu, cu vai, a reuşit să atragă firma germană Siemens Automative, cu o investiţie de 20 milioane euro în software.
Facilităţi fiscale, dar şi distracţii
După lecţia Montupet, autorităţile române învaţă să înţeleagă unde au greşit: "Investitorii nu trebuie duşi cu vorba. Trebuie să-i primeşti deschis, cu zâmbetul pe buze şi să le oferi facilităţi: avize şi autorizaţii rapide, scutiri de taxe şi spaţii puse la