In urma cu cateva zile, Academia Romana difuza pe site-ul sau o declaratie cu privire la proiectul de exploatare miniera de la Rosia Montana, in care isi reafirma, "cu aceeasi convingere", pozitia sa de acum trei ani, reluand argumentele expuse atunci impotriva proiectului. "In ultimul timp, mass-media sunt invadate de reclame care afirma ca un oarecare Gabriel are solutii pentru rezolvarea poluarii istorice de la Rosia Montana, promitand si mari foloase din exploatarea aurului care acum «zace sub pamant». Aceste reclame incearca sa convinga opinia publica despre beneficiile pe care le-ar aduce exploatarea aurului preconizata la Rosia Montana. Academia Romana si-a exprimat punctul de vedere in legatura cu acest proiect si se vede nevoita sa revina, reafirmandu-si cu aceeasi convingere pozitia si reluand argumentele sale impotriva proiectului. Academia Romana doreste sa previna o eroare cu efecte negative asupra comunitatii, mediului inconjurator si vestigiilor arheologice din zona Rosia Montana si sa semnaleze din nou consecintele riscante pentru statul roman".
Potrivit celui mai inalt for stiintific al tarii, "o analiza obiectiva demonstreaza ca proiectul nu reprezinta o lucrare de interes public" si, ca atare, "nu justifica efectele colaterale negative si riscurile implicate in acesta", motiv pentru care cere din nou autoritatilor statului "sa analizeze cu multa atentie proiectul, sub toate aspectele sale, antrenand specialisti dezinteresati si onesti din tara si strainatate, inclusiv din organismele europene, inainte de a da cale libera acestui proiect atat de controversat si extrem de periculos. Academia Romana incearca astfel sa previna un dezastru ecologic si cultural, cu multiple consecinte inacceptabile".
In replica, Gabriel Resources, compania miniera responsabila de acest proiect, declara, intr-un comunicat primit la redactie, ca "este de acord