La capitolul sanitar-veterinar, Romania are patru stegulete rosii. Doua dintre acestea sunt legate de procesul de identificare a animalelor, respectiv de punctele de inspectie sanitara la frontiera. Pentru rezolvarea primei probleme avem ca termen finele anului, pentru cea de-a doua, jumatatea lui 2006.
Procesul deschis in 2004 de firma daneza Daploma International, care a pierdut licitatia pentru incredintarea activitatii de inregistre a animalelor, continua. Un nou termen este programat pentru 13 martie. Punctele de inspectie la frontiera sunt, in cel mai bun caz, la stadiul de fundatie. Cu toate acestea, presedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare se declara optimist: vom incheia anul fara nici un stegulet rosu la acest capitol. Exista insa si voci mai sceptice.
Uniunea Europeana pune un accent deosebit pe siguranta alimentara. Ca viitor stat membru, si Romania trebuie sa faca acelasi lucru. La nivel european, o adevarata politica in domeniul sigurantei alimentelor s-a dezvoltat relativ recent, afirma specialistii. Datorita asa-ziselor "crize alimentare", generate de aparitia bolilor la animale - sindromul "vacii nebune", a febrei aftoase, acum a gripei aviare - teama consumatorilor a dus la o prabusire a sectorului carnii (de vita etc.) in Europa. S-a simtit atunci nevoia elaborarii unei politici coerente privind siguranta alimentelor. S-a introdus principiul trasabilitatii, adica al controlului alimentar pe filiera, de la produsul final pana la producerea materiei prime.
"Consumatorul trebuie sa fie sigur ca tot sistemul este bine controlat si ca eventualele pericole care pot aparea pe lantul alimentar pot fi depistate si oprite la timp", a declarat recent, la un seminar pe acest subiect, Mihai Dumitru, Coordonatorul Departamentului pentru "Agricultura - Piata Interna" din cadrul Delegatiei Comisiei Europene.
Pentru controlul s