Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) considera ca riscul transmiterii virusului gripei aviare de la pisica la om este minim. Totusi, OMS nu exclude aceasta posibilitate in stadiul actual al informatiilor existente despre acest virus.
"Nu stim daca trece de la pisica la om", a declarat purtatorul de cuvant al OMS pe probleme de gripa, Dick Thompson. Declaratia apare imediat dupa ce, in Germania, a fost descoperita o pisica moarta infectata cu virusul H5N1.
Dick Thompson a subliniat ca riscul transmiterii virusului H5N1 de la pasare la om este redus si chiar mai redus de la un animal, cum ar fi pisica. Si, cand face aceasta remarca, Dick Thompson se bazeaza pe faptul ca, pana acum, aproximativ 180 de milioane de pasari au fost sacrificate din cauza acestei boli, in timp ce ea a fost identificata doar la 200 de oameni. Dar oficialul OMS avertizeaza ca tocmai posibilitatea transmiterii de la om la pisica nu trebuie neglijata.
COMUNICAT. Intr-un comunicat publicat pe site, OMS precizeaza ca nu este nici o dovada pentru moment ca pisicile domestice joaca un rol deosebit in circuitul transmiterii virusului H5N1, nici ca pisica ar reprezenta un "rezervor" pentru temutul virus, asa cum se intampla in cazul pasarilor.
Pana acum nu a fost semnalata nici o suspiciune de transmitere de la pisica bolnava la om, dupa cum nu a fost depistat nici un focar de aviara la pisici domestice. Dupa 2003, in Asia au fost depistate cazuri izolate de pisici domestice infectate. In toate cazurile semnalate se apreciaza ca felinile s-au imbolnavit, deoarece au mancat carne cruda de pasare infectata.
Mai trebuie precizat ca, din 2003, in Thailanda, feline mari, aflate in captivitate, au murit de gripa aviara. Este vorba de doi tigri si doi leoparzi care au fost hraniti cu carcase de pui.
Experiente de laborator, ale caror rezultate au fost publicate in decembr