Germania nu a detasat nici un militar in Irak, dar a avut in permanenta un ofiter din serviciile de informatii pe langa comandamentul fortelor aliate conduse de SUA, care a fost chiar medaliat pentru sprijinul acordat americanilor.
Cand Statele Unite si-au anuntat intentia de a interveni in Irak, Germania s-a tras deoparte, contestand legitimitatea unei asemenea actiuni in forta. Pana in ziua de azi, trupele germane s-au tinut departe de frontul irakian. Nu acelasi lucru se poate spune despre agentii serviciilor de informatii din aceasta tara, releva documente secrete citate de presa internationala.
TREI PENTRU SUA. Potrivit acestor surse, un ofiter din serviciile de informatii germane este stationat de la inceputul lui 2003 in Qatar, pe langa biroul generalului Tommy Franks, comandantul fortelor SUA din Irak, transmitandu-le americanilor informatiile obtinute de cei doi agenti germani care operau la Bagdad. In primele doua luni de razboi, ofiterul german de legatura le-a inaintat americanilor 25 de rapoarte in care a raspuns unor solicitari si intrebari clare ale SUA. Schimbul de informatii dintre cele doua parti a fost sistematic, noteaza International Herald Tribune. Germanii le-au transmis fortelor SUA informatii cu privire la zonele ce nu trebuie bombardate, cum ar fi ambasadele sau locatiile unde se banuia ca ar fi tinut prizonier un pilot american. De asemenea, ei au dat detalii despre amplasarea fortelor irakiene in Bagdad.
APROBARI PE LINIE. Prezenta ofiterului german pe langa comandamentul fortelor aliate a fost aprobata, la Berlin, la cel mai inalt nivel. Printre cei care au dat unda verde activitatii sale in Irak s-au numarat actualul ministru de Externe, Walter Steinmeier, si cancelarul de atunci, Gerhard Schröder.
MEDALII DE MERIT. Informatiile, care arunca o cu totul alta lumina asupra asa-zisei lipse de implicare a Germaniei i