Desi apreciaza ca Romania este pe drumul cel bun, oficialii europeni vor sa vada in ce masura persoanele acuzate de coruptie sunt aduse in fata Justitiei si modul in care tribunalele isi fac treaba
Oficialii europeni urmaresc cu atentie modul in care Justitia din Romania actioneaza in cazurile de coruptie si atrag atentia ca ceea ce conteaza cu adevarat sunt rezultatele concrete.
Ministrul de Externe al Olandei, Bernard Bot, a declarat la Bucuresti ca "nu numai in tara sa, dar si in alte state europene problema coruptiei e privita cu ingrijorare". In conditiile in care problemele legate de combaterea coruptiei si a crimei organizate cantaresc mult in balanta integrarii Romaniei in UE, privim cu un ochi critic masurile luate in sistemul juridic, a spus oficialul olandez, citat de BBC. El a dat insa de inteles ca formularea unor acuzatii nu este suficienta, atat timp cat nu conduce la rezultate concrete.
"Daca vorbim despre coruptie, e interesant de vazut in ce masura persoanele acuzate sunt aduse in fata Justitiei si modul in care tribunalele isi fac treaba in aceste cazuri", a spus ministrul olandez de Externe.
Bernard Bot nu a dorit insa sa comenteze cum sunt vazute dinspre Uniunea Europeana anchetarile si procesele in care sunt implicati inalti demnitari din Romania. "Nu pot comenta eu acest lucru, este ceva ce trebuie sa rezolvati in propria dumneavoastra tara. Tot ce pot sa spun e ca noi, ca membri ai UE, vom urmari modul in care rezolvati aceste chestiuni".
"Ne uitam critic la situatie, avem normele si standardele noastre. Dar pana atunci, sa fiti siguri ca toate eforturile pe care le faceti, le faceti pentru dumneavoastra", a mai spus Bernard Bot.
El a adaugat ca exista o diferenta in Romania fata de acum cativa ani: cazurile de coruptie se iau serios in discutie, sunt discutate public. De asemenea, a mai spus d