făcută la finalul conferinţei internaţionale de la Odessa, unde s-au dezbătut posibilele soluţii de conservare a echilibrului ecologic din Delta Dunării.Serdiuk a anunţat, cu această ocazie, făcută la finalul conferinţei internaţionale de la Odessa, unde s-au dezbătut posibilele soluţii de conservare a echilibrului ecologic din Delta Dunării.
Serdiuk a anunţat, cu această ocazie, că preşedintele Iuşcenko a cerut elaborarea unui studiu de impact ecologic asupra Deltei, dar că administraţia de la Kiev nu se aşteaptă la un rezultat negativ. La insistenţele jurnaliştilor ucraineni, care au dorit să afle dacă lucrările vor continua, Serdiuk a răspuns: "Da, Canalul Bâstroe va fi continuat şi finalizat într-o formă sau alta". Declaraţia viceguvernatorului Odessei a venit ca un duş rece pentru participanţii la conferinţa ecologică internaţională găzduită de oraşul său.
Delta Dunării, biosferă trilaterală
Organizată la iniţiativa părţii române, conferinţa de la Odessa, din 27 februarie-1 martie, a căutat să atragă organizaţiile internaţionale, precum UE sau Consiliul Europei, autorităţile din Ucraina şi Moldova, dar şi fundaţiile ecologice recunoscute, ca World Wide Fund, în eforturile Bucureştiului de conservare a ecosistemului Deltei. România încearcă astfel să contracareze planurile ucrainene de construcţie a Canalului Bâstroe, scoţând diferendul din perimetrul strict al relaţiilor bilaterale, acolo unde Bucureştiul aproape că nu dispune de niciun mijloc de retorsiune asupra Kievului. Formal, autorităţile ucrainene, participante la conferinţă, în calitate de organizatori, au agreat propunerea acesteia de concepere a unui plan integrat de dezvoltare a regiunii Deltei Dunării, în "vederea prezervării mediului şi asigurării unui context social şi economic stabil". Kievul a agreat şi cererea conferinţei de a stabili o metodologie unică de evaluare a impact