Una dintre reglementarile recent adoptatei legi a Institutiilor Financiare Nebancare impune un capital minim de 200.000 de euro pentru societatile de leasing. Buna sau rea, masura a fost indelung contestata de reprezentantii societatilor direct vizate. "Noile reglementari ale BNR promoveaza concurenta neloiala" spunea fostul presedinte al ASLR, Cornel Constantinescu in timp ce actualul presedinte, Bogdan Aparhidean, considera ca "fuziunile sunt singura sansa pentru societatile mici".
Cu toate acestea, Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR a anuntat ieri ca Banca Centrala va impune un plafon de indatorare pentru clientii companiilor de leasing.
"Institutiile financiare nonbancare vor intra, cel mai probabil, si sub incidenta Biroului de Credit. Nu stiu cum vor fi normele, dar va trebui sa existe si un nivel de plafonare pentru gradul de indatorare al populatiei", a afirmat Georgescu la un seminar pe teme economice.
Nemultumiti de noua lege
Chiar daca societatile de leasing au inaintat BNR o serie de propuneri privind reglementarile financiare nebancare, Legea IFN a fost alcatuita fara acestea. Astfel, actul normativ nu a tinut cont de propunerile Asociatiei Societatilor de Leasing din Romania. De aceea, sustine Asociatia vor fi avantajate firmele mari si puternice si se va ajunge la falimentarea celor mici si mijlocii. Potrivit ordonantei 28 (legea IFN) o societate care are activitatea de leasing trebuie sa aiba capital social de 200.000 euro, leasingul operational este inclus in reglementarile institutiilor bancare, fiind considerat un mod de creditare, se restrictioneaza emiterea de obligatiuni si se limiteaza dreptul la fuziune.
ASRL, in schimb sustine ca e nevoie de doar 100.000 euro capital social si de 200.000 euro fonduri proprii si considera ca leasingul financiar nu face parte din societatile de finantare,