(Foto: )
armacistii sint obligati sa respecte "Legea farmaciei", un act normativ care interzice eliberearea fara reteta a unor tipuri de medicamente - antibiotice, calmante (psihotrope) si analgezice puternice, in afara cazurilor apreciate drept urgenta.
Pentru o durere de masea, pacientii trebuie sa treaca intii pe la medicul de familie, iar daca acesta nu are program, bolnavului nu-i ramine decit sa suporte durerea sau sa apeleze la leacurile babesti. In esenta, decizia este apreciata de Colegiul Farmacistilor Prahova, insa deocamdata nu exista nici un document oficial care sa explice care sint medicamentele care pot fi eliberate in caz de urgenta, ce este aceea o urgenta si cite medicamente pot fi vindute in acest fel. Pe de alta parte, farmacistii sint amenintati de... faliment.
De citeva zile, de cind farmacistii au fost amenintati cu represalii, intre angajatii acestor unitati si clienti s-au iscat numeroase scandaluri. "Omul s-a obisnuit sa-si cumpere ampicilina fara reteta. Dar nimeni, in afara de medic, nu poate spune ca pentru durerea de masea el are nevoie de ampicilina", explica presedintele Colegiului prahovean, Clara Popescu. In ceea ce priveste urgentele, farmacistii nu stiu ce inseamna acest termen in acceptiunea autoritatilor.
"Il vezi pe om ca moare in fata ghiseului, ii dai un medicament, apoi vine un altul, care a vazut, si spune si el este urgenta. Apare scandalul si e foarte greu sa lamuresti un om ca nu ai voie sa-i dai medicamente, dupa ce el ani de zile le-a luat fara reteta", a completat Clara Popescu. Potrivit aceleiasi surse, masurile sint in concordanta cu cerintele Uniunii Europene, unde nu poti cumpara nici un fel de medicament fara reteta.
In numai doua zile in care legea a inceput sa fie respectata de farmacisti, incasarile au scazut sem