Din suma de 1,1 miliarde de euro, prevazuta pentru realizarea proiectelor de infrastructura in Invatamant, o treime va ''merge'' catre domeniul universitar si doua treimi catre cel preuniversitar, dupa cum ne-au declarat liderii Federatiei Educatiei Nationale (FEN) si cei ai Federatiei ''Alma Mater''.
''Daca se aloca o treime pentru invatamantul universitar este bine avand in vedere necesitatea dotarii laboratoarelor si finalizarea constructiilor incepute la camine si cantine. Potrivit calculelor efectuate pana acum, din acea treime putem aloca doar 100 de milioane de euro pentru dotarea laboratoarelor, in conditiile in care necesarul este de 380 de milioane de euro'', ne-a declarat Razvan Bobulescu, presedintele Federatiei ''Alma Mater''.
Acesta a mai precizat ca suma de 1,1 miliarde de euro ''nu este cuprinsa in Legea bugetului. Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, insa, ne-a promis, la data de 28 noiembrie 2005, in momentul semnarii acordului intre federatiile sindicale din invatamant si Guvern, ca obtine acesti bani''.
La randul sau, Catalin Croitoru, presedintele FEN, ne-a spus ca ''cele 1,1 miliarde de euro nu sunt bani dintr-un singur sac si nu provin neaparat din bugetul statului. Acesti bani vor veni de la Ministerul Finantelor, din fonduri externe, din granturi. Ceea ce nu intelege sau nu stie lumea este faptul ca dispunem de fonduri utilizabile mai mari decat putem absorbi. Totul este sa realizam proiecte eligibile pentru a primi acesti bani''.
MEdC asteapta proiecte
De asemenea, acesta a afirmat ca ''putine judete au trimis pana in prezent la Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC) proiecte. Nu exista un termen limita pana la care pot fi trimise aceste proiecte, dar ar fi bine ca acestea sa ajunga pana la sfarsitul anului avand in vedere ca trebuie evaluate, avizate. Nu neaparat inspectoratele scolare