"Cine ii pazeste pe paznici?". Intrebarea e veche de aproape 2.000 de ani si a fost pusa prima oara de Decimus Iunius Iuvenalis. Cunoscut posteritatii sub numele de Juvenal, el a mai produs si alte fraze memorabile, cum ar fi celebrul dicton "paine si circ" prin care a rezumat necesitatile primare ale cetatenilor Romei.
Sa revenim la problema paznicilor si sa tintim intrebarea catre aparatorii legii supreme, Curtea Constitutionala. Pana la modificarea din 2003 a Constitutiei, cei noua judecatori ai Curtii erau paziti de Parlament. Legislativul putea astfel sa infirme, dar cu o majoritate dificil de realizat, de doua treimi, orice decizie a Curtii.
Dupa 2003 au fost lasati liberi: nimeni nu-i mai putea controla, orice decizie a celor noua devenea litera de lege. Oricine dintre oamenii avizati iti va spune insa ca si-au folosit gresit aceasta libertate. Am spus oamenii avizati pentru ca activitatea si competentele acestui for ce trebuie sa apere Constitutia de orice vatamare nu prea este cunoscuta marelui public. Cu cateva exceptii, fiecare trantind insa si mai jos cota de incredere a unei Curti ce si-a castigat celebritatea cand a decis ca Ion Iliescu are dreptul si la un al treilea mandat constitutional de presedinte.
Varful de forma l-a atins insa anul trecut, cand mai multe decizii au facut ca toata lumea sa-si aminteasca de faptul ca, dintre cei noua, o majoritate confortabila a fost, la un moment dat, contaminata de microbul pesedist. Ion Predescu, fost senator PSD. Petre Ninosu si Acsinte Gaspar, fosti parlamentari si ministri pesedisti. Serban Viorel Stanoiu, sot al fostului ministru pesedist al Justitiei, Rodica Stanoiu. Nicolae Cochinescu - fost procuror general, propus la Curte de Ion Iliescu, care l-a si decorat acum doi ani. Aspazia Cojocaru, propusa la Curtea Constitutionala de PSD. Ioan Vida, presedintele Curtii, validat in 2001 de Parl