Tonul tot mai favorabil pentru acceptarea Romaniei in UE la 1 ianuarie 2007 este dublat de noi conditii din partea Uniunii. Comisia Europeana va continua procesul de verificare, de monitorizare, de control si, daca va fi necesar, de presiune dupa aderare. Practic, europenii ne spun ca ne vor accepta la termen in Uniune, dar ne vor monitoriza strict toate actiunile, pentru a fi siguri ca progresele vor continua. Este a doua oara cand europenii iau masuri suplimentare de precautie in cazul tarii noastre. Pe langa clauza de salvgardare, aplicata doar Romaniei si Bulgariei, de data aceasta va fi un fel de clauza postaderare.
Semnalul in acest sens a fost dat de coordonatorul de politica externa al grupului Verzilor din Parlamentul European, Joost Lagendijk. O propunere similara au facut insa si social-democratii germani.
Clauza de salvgardare si dupa integrare
Joost Lagendijk a spus ieri, intr-un interviu pentru RFI Romania, ca se asteapta ca in raportul din luna mai Comisia Europeana sa spuna ca in general s-au facut progrese si nu exista motive pentru ca aderarea sa fie amanata.
"Astept insa ca Executivul European sa vina cu masuri speciale sau proceduri speciale, astfel incat, si dupa 1 ianuarie 2007, Uniunea Europeana sa poata urmari daca toate aceste promisiuni frumoase sunt puse in practica. Pentru ca atat in controlul frontierelor, cat si in combaterea coruptiei Romania este abia la inceput", a mai declarat oficialul european.
Lagendijk considera ca este important si ar trebui ca si Parlamentul European sa ceara Comisiei sa gaseasca un mecanism de verificare, de monitorizare, de control si, daca va fi necesar, de presiune dupa aderare. Aceasta pentru ca dupa aderare este mult mai greu pentru Uniunea Europeana sa mai faca presiuni asupra vreunui Guvern, nu doar asupra celui de la Bucuresti, a spus el.
"Va fi nevoie