Procurorii care instrumenteaza dosarul Rompetrol au cerut pentru a doua oara, intr-o saptamana, recuzarea judecatoarei Maria Tripadus, cea care urma sa decida asupra mandatelor de arestare preventiva pentru oamenii de afaceri Philip Stephenson si Colin Richard Hart. Motivul primei recuzari, legat de aretarea preventiva a lui Dinu Patriciu, a fost ca nu ar putea fi impartiala, in cea de ieri reprezentantii Ministerului Public afirmand ca ea s-a pronuntat deja in acest caz.
Surse din TMB sustin ca Tripadus inaintase la 1 martie presedintelui Tribunalului Bucuresti o cerere de abtinere in judecarea propunerii de arestare a celor doi americani deoarece, in sedinta din 16 februarie, se pronuntase deja cu privire la netemeinicia unui motiv de arestare si a dispus citarea lor la domiciliile indicate.
Cei doi oameni de afaceri au venit din Olanda, respectiv Cipru pentru a se prezenta in fata instantei, desi, potrivit lui Stephenson, "procedura de citare nu a fost corespunzatoare legilor internationale".
Sustinand ca se considera nevinovat si ca s-a prezentat de bunavoie in fata instantei, Stephenson a declarat ca are incredere in Justitia romana si ca a colaborat cu anchetatorii inca de la inceputul cercetarilor. "Am sa continuu sa colaborez chiar daca si eu si ceilalti care sunt cercetati in acest dosar au fost supusi in mod repetat la foarte grave abuzuri din partea procurorilor", a adaugat Stephenson. Philip Stephenson este acuzat de complicitate la inselaciune cu consecinte deosebit de grave, vanzarea pe seama societatii Rompetrol SA de actiuni despre care avea cunostinta ca sunt vadit inferioare valorilor efective in scopul obtinerii pentru sine sau pentru alte persoane a unui folos in paguba societatii, manipularea pietei de capital, spalare de bani, dezvaluire de informatii privilegiate, complicitate la delapidare cu consecinte deosebit de grave si a