Suntem curiosi sa aflam "dedesubturi" din viata cotidiana a regilor, a sefilor de stat, a personalitatilor, a dictatorilor care la vremea lor au marcat istoria.
Despre unele "personalitati accentuate", ale explozibilului secol al XX-lea (nu doar datorita inventiei lui Nobel), dictatori precum: Lenin, Stalin, Ceausescu, Fidel Castro etc. se stiu multe...
Despre placerile lor culinare si bahice, despre felul cum isi "tratau" oaspetii, oficiali sau neoficiali, se stiu mai putine. Vom arunca "o scurta ochire" in curtea Kremlinului. In Rusia, odata cu "revolutia", schimbarea a venit si in domeniu alimentatiei. La inceputul anilor â20, bolsevicii mancau foarte simplu. Despre Lenin, "marele lor conducator", se spune ca se hranea la fel ca ceilalti "muritori" sovietici. Masa de pranz o lua la cantina. In ce consta meniul? O supa, "zeama lunga", casa (terci) de mei si ceai. Se intampla, uneori, sa ramana fara ceai sau zahar. Carnea si untul lipseau cu desavarsire. Consideratia pe care o da, insa, meseriei de bucatar era alta. Lenin afirmase ca "orice bucatareasa poate conduce un stat"?!
PRUDENTA. Stalin, urmasul lui Lenin, a readus, insa, la Kremlin ospetele. Se spune ca "o masa de gala era nu numai o bucurie pentru oaspeti ci si o adevarata incercare." De ce? Pentru ca Iosif Visarionovici isi imbata, la propriu, comesenii, chiar daca acestia erau diplomati sau conducatori ai unor partide comuniste din lume. Scopul era ca "intervievatii sa dea pe guse tot ce pipota lor nu ar fi grait la trezie". Asa a fost "lucrat", in mai 1939, ambasadorul Japoniei, care, fiind beat crita, a spus "verzi si uscate". In stare de inconstienta, nacialnicii "l-au servit pe tava" la vagonul de dormit, directia Tokio.
INTALNIRI. Un alt comportament a avut Stalin la intalnirile cu celebrii sai parteneri de coalitie, Roosevelt si Churchill. Era de o prudenta remarcabila. Ast