Comisia de privatizare a Casei de Economii si Consemnatiuni a respins amanarea procesului de transfer de proprietate.
Decizia vine dupa ce ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, se declarase nemultumit de ofertele preliminare sugerand ca privatizarea CEC ar putea fi amanata.
O serie de specialisti in domeniul financiar-bancar, printre care presedintele comisiei de buget-finante din Senatul Romaniei, Varujan Vosganian, au caracterizat amanarea procesului de privatizare ca o varianta oportuna pentru Casa de Economii si Consemnatiuni.
Pe lista participantilor la privatizarea CEC figureaza sase banci: National Bank of Greece, Monte dei Paschi di Siena, Dexia Bank, EFG Eurobank, OTP Bank si Raiffeisen. Printre investitorii interesati s-a aflat si banca austriaca Erste Bank, care a castigat intre timp privatizarea BCR, unde a platit 3,75 miliarde de euro.
Pretul, pe primul loc
Suma oferita pentru cumparare va reprezenta, conform Mediafax, 75% din grila de punctaj pentru evaluarea ofertelor.
Desi a recunoscut ca intre CEC si BCR exista o diferenta semnificativa, premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat in urma cu o luna ca este analizata varianta privatizarii dupa modelul Bancii Comerciale, unde, in urma cu doi ani, s-a decis ca procesul sa inceapa prin cedarea unor pachete de actiuni catre Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare si, respectiv, IFC. In luna februarie, conducerea bancii a prezentat comisiei de privatizare o strategie de restructurare si dezvoltare a CEC in urmatorii doi ani. Documentul propune o recapitalizare de 200 de milioane euro, suma care ar permite cresterea cotei de piata a CEC de la 4,3% la 6,5%. "Aceasta strategie, pe care am prezentat-o comisiei de privatizare, nu exclude privatizarea. Este viziunea conducerii actuale pentru urmatorii doi ani si vizeaza atingerea unei cote de piat