Poate ca, printre altele, emigratia mai are si aceasta particularitate: ofera o noua definitie a structurii identitare. Una care pune intr-o postura secunda "vocea sangelui" evidentiind, insa, intr-o maniera spectaculoasa, contextul natal: limba, mediu geografic, valori traditionale etc.
Mai mult ca oriunde, intre emigranti poti intalni oameni care se identifica drept romani, desi genealogia lor indica etnii... neromanesti.
Tot in aceasta pagina ati putut cunoaste prestatia proromaneasca a americanului Claude Matasa, care provenea dintr-un tata moldovean si o mama frantuzoaica - astfel incat astazi avem un exemplu si mai convingator in directia constatarii de mai inainte: un elvetian care are strabunicii, unul pe linie paterna, un altul pe linie materna, armeni!
Cine cunoaste bine zona din jurul bisericii armenesti din capitala Romaniei trebuie sa fi auzit si de Casa Melic, o cladire de epoca, veche si spectaculoasa, de pe strada Spatarului nr. 22. In prezent, ea este sediul unuia dintre muzeele cele mai pitoresti ale Bucurestiului.
Ei bine, pe aceasta strada si in aceasta casa construita de Spatarul Melic, un boier de origine armeana, se adunau revolutionarii vremii, vestitii pasoptisti.
Si acum, ca sa incheie acolada, acest boier armean, acest vechi patriot roman, este unul dintre strabunicii... patriotului roman de azi, din Elvetia. Cel despre care va vom vorbi in randurile urmatoare.
Nu este prima data cand constatam intensa legatura cu originile unui emigrant nascut in Bucuresti - aceasta in pofida prejudecatii dupa care crema romanilor sentimentali din emigratie apartine neaparat Ardealului sau Bucovinei.
Domnul Georges Dumitresco (numele cu care artistul polivalent de astazi este cunoscut in tara ca si in strainatate) s-a nascut la Bucuresti acum exact 84 de ani (in martie). La origine este... medic chirurg! Meserie ca