Bazat pe fapte reale, Traficantul de Arme este un film de aventuri plasat in lumea comertului international de arme. Filmul exploreaza o consecinta mai putin cunoscuta a sfarsitului Razboiului Rece – cantitatea enorma de arme care brusc devine disponibila pentru a fi vanduta de fostele state sovietice catre tarile in curs de dezvoltare (in special in Africa), de pe urma carora negustorii de arme obtin o suma uriasa de bani. Multi considera ca acesta este cel mai mare jaf al secolului XX. Doar in Ucraina intre 1982 si 1992 s-au vandut arme in valoare de peste 32 de miliarde de dolari. Nici un vinovat nu a fost prins sau acuzat.
Pelicula urmareste traseul traficantului de arme Yuri Orlov. Strabatand unele dintre cele mai teribile zone de razboi, Yuri se lupta sa fie tot timpul cu un pas inaintea agentului Interpol aflat pe urmele sale (Ethan Hawke) si a rivalilor sai de afaceri, ba chiar si inaintea unora dintre clienti, ceea ce inseamna inclusiv multi dintre dictatorii de notorietate din lume.
Problema contemporana a traficului de arme in lume a tot fost dezbatuta in media, dar niciodata un film nu a adus in actualitate aceasta afacere atat de aproape de realitate.
Scenaristul si regizor Andrew Niccol s-a inspirat dintr-o serie de evenimente curente care s-au petrecut de-a lungul anilor atunci cand a creat personajul Yuri Orlov, traficantul de arme ale carui afaceri i-au adus numele de Traficantul de arme (Lord of War).
Portretul lui Orlov s-a compus din imaginile a cinci traficanti de arme adevarati, iar pentru Niccol acesta a fost si un studiu de personaj, explorand partile mai intunecate ale naturii umane.
Niccol dezvolta subiectul: “Filmul nu se teme sa expuna faptele reale cu privire la rolul SUA in furnizarea armelor, si totusi a fost socotit un film controversat. Sarcina identificarii finantarilor pe care le-a facut SUA a fost si m