Treizeci de grupari teroriste au aparut dupa 11 septembrie 2001, eforturile Statelor Unite de a combate amenintarea fiind astfel ingreunate, a declarat generalul Robert Caslen, directorul adjunct al Pentagonului pentru razboiul impotriva terorismului, relateaza Washington Times, in editia electronica. "Nu le anihilam mai rapid decat apar", a subliniat el, avertizand ca acest razboi ar putea dura zeci de ani.
Caslen a spus ca in urma cu doi ani Departamentul Apararii nu avea o definitie clara a naturii acestui razboi si, in plus, administratia avea strategii diferite, pentru ca fiecare departament avea propria perspectiva asupra lucrurilor. Departamentul Apararii a definit in cele din urma natura razboiului impotriva terorismului, a spus el. Potrivit generalului, inamicul este "o miscare transnationala de organizatii extremiste, retele si indivizi care folosesc violenta si terorismul drept mijloace de a-si atinge scopurile". Generalul a subliniat ca nu este vorba despre o insurgenta globala. "Nu putem spune ca este o insurgenta globala, pentru ca nu are o comanda si un control centralizate", a explicat el.
Cu toate acestea, grupari precum Al-Qaida incearca permanent sporirea capacitatilor, a subliniat Caslen. "Noi, cei din Pentagon, suntem in urma adversarilor nostri in ceea ce priveste folosirea comunicatiilor - fie pentru a recruta sau a antrena", a spus el. Comparativ cu jihadurile istorice sau razboaiele musulmane indelungate, acest conflict "este accelerat, din cauza capacitatii in materie de comunicare", a precizat generalul.
Generalul a mai spus ca obiectivul extremistilor este retragerea fortelor americane din Irak, crearea unui stat radical guvernat de legea islamica, inlaturarea a ceea ce ei considera drept Guvernele apostate ale Iordaniei, Siriei, Arabiei Saudite, Kuweitului si Egiptului, precum si distrugerea Israelului. Insa inamicul are