Trei dintre munţii de duminică din apropierea Timişoarei sunt, de fapt, trei culmi: Culmea Cănicei, Submarginea şi Arjana. Acestea pot fi foarte uşor de parcurs într-o singură zi, însă
Trei dintre munţii de duminică din apropierea Timişoarei sunt, de fapt, trei culmi: Culmea Cănicei, Submarginea şi Arjana. Acestea pot fi foarte uşor de parcurs într-o singură zi, însă peisajele pe care ţi le oferă pot rivaliza cu cele pe care vrei să le fotografiezi în tururile pe munte mai îndrăzneţe.
Sate ca acum 200 de ani
Cătune răsfirate pe zeci de kilometri pătraţi. Localităţi formate din două-trei case. În zona Submarginea, ţăranii trăiesc ca acum câteva secole. Asta pentru că pe aceste meleaguri cooperativizarea este un cuvânt străin. Aşa că sătenii şi-au păstrat vechile îndeletniciri. Submarginea este o culme alungită, aflată în apropierea localităţii Armeniş. Între Valea Armenişului şi Râul Lung pot fi zăriţi, în depărtare, munţii ţarcu. Peisajele în această zonă sunt dominate de cătune ca nişte muzee şi de livezi nesfârşite. Aici, priveliştea se schimbă de la un sezon la altul. Iarna transformă culmile în adevărate piscuri alpine, iar vara peisajul este mult mai blând şi prezenţa omului este tot mai evidentă.
360 de grade de belvedere
Cea mai spectaculoasă culme din zonă este Culmea Cănicei şi poate fi abordată din localitatea Cănicea sau Domaşnea. Până în aceste localităţi se poate ajunge cu maşina. Nu durează mai mult de două ore, pe drumul european E 70. Această culme se află pe culoarul Timiş-Cerna, între localităţile Caransebeş şi Herculane.
Culmea Cănicei este cunoscută pentru punctele sale de belvedere foarte bune. De fapt, poţi cuprinde destul de uşor cu privirea o bună parte din munţii şi depresiunea Banatului. Vârful cel mai mare al acestei culmi este Poiana Mare, cu 1.364 de metri, însă cel mai spectaculos vârf este Piatra