Desi Ministerul Sanatatii nu a emis recent nici un ordin sau o alta dispozitie privind regimul de eliberare a medicamentelor, populatia este intoxicata cu tot felul de zvonuri care creeaza crize artificiale in sanatate. Mai nou, se vehiculeaza ideea ca "farmacistii au hotarit sa dea aspirina si paracetamol doar cu reteta", fapt infirmat atit de farmacisti, cit si de medicii de familie braileni.
Farmacist Profira Constantinoiu, presedinte al Colegiului Farmacistilor, ne-a confirmat ieri ca "sint anumite produse care se dau numai pe reteta, cele inscrise in nomenclatorul de produse farmaceutice pe 2005, dar OTC-urile - produsele fara prescriptie - sint medicamente care se elibereaza fara reteta". Potrivit sursei citate, medicamentele se elibereaza cu prescriptie medicala conform "Nomenclatorului medicamentelor de uz uman" realizat in 1958 si actualizat anual.
In ceea ce priveste conditiile in care medicamentele pot fi eliberate de catre farmacisti, acestea se regasesc tot in nomenclator: medicamente care pot fi eliberate pe baza de reteta care ramine la farmacist, reteta care poate fi utilizata sase luni sau medicamente fara reteta (OTC).
"Potrivit reglementarilor Uniunii Europene, exista 1216 Denumiri Comune Internationale (DCI) care sint eliberate fara reteta, iar acestea corespund la 98 de substante active. Astfel, algocalminul tablete se elibereaza fara reteta, iar fiolele numai cu reteta, fiind considerate ca prezinta un risc mai mare asupra sanatatii pacientilor. Tot fara reteta poate fi cumparat paracetamolul, anumite vitamine, pansamentul gastric etc.", spun specialistii.
Pe de alta parte, medicii de familie ne-au declarat ca nu s-au confruntat cu nici un fel de inconveniente privind eliberarea medicamentelor prescrise pentru pacientii lor si ca nici nu li s-au semnalat cazuri in care farmacistii sa nu onoreze prescri