Daca ne punem intrebarea care sunt cele mai mari minuni ale naturii, ne vom da seama ca soarele, cascada Niagara, dinozaurii - din pacate disparuti de pe fata pamantului - ori superbele orhidee n-ar trebui sa ocupe neaparat primul loc. Poate cele mai formidabile creatii ce au existat vreodata sunt vitamina E si fulgii de zapada.
Din miliarde de molecule nu exista doua la fel
Printre toti fulgii de zapada, ce plutesc din inaltul cerului spre noi pe parcursul unei ierni, nu se intalnesc doi cu o structura cristalina identica. Indiferent cat de imens ar fi numarul acestor giuvaeruri de zapada, fiecare din ele ni se infatiseaza ca un cristal unic, de o forma nemaiintalnita si care nu se va repeta vreodata. Nu putem decat sa staruim in uimire si admiratie. Ei bine, vitamina E se prezinta intr-o multitudine de forme, care o depaseste si pe cea a fulgilor de zapada. Cum se explica inepuizabila inventivitate a naturii? Acesta este si va ramane vesnic un mister.
Exista cel putin opt forme diferite de vitamina E, asa-numitii tocoferoli. Cu totii se compun doar din trei elemente: hidrogen, oxigen si carbon. In ce priveste constructia lor spatiala, moleculele de vitamina E, ca si fulgii de zapada, nu coincid unele cu altele. Dintre miliarde de molecule, nu se gasesc doua la fel. Insa exista si o vitamina E sintetica, produsa industrial, ale carei molecule sunt identice. Si ea are capacitatea de a actiona asupra metabolismului, dar, comparativ cu prima, constituie o materie "moarta", lipsita de diversitatea fascinanta si de vitalitatea moleculelor naturale.
"Jandarmeria" organismului
Vitamina E indeplineste in corpul nostru o importanta misiune de protectie. Ea combate radicalii liberi, aparand acizii grasi de agresivitatea acestor pradatori nesatui ai proceselor metabolice. Acizii grasi nesaturati au o importanta deosebita (de pi