Saptamana trecuta, leul a continuat sa creasca fata de euro si dolar, fata de inceputul anului moneda unica pierzand aproape 6%, iar cea americana circa 7%.
Dolarul a avut o tendinta de scadere ampla, datorata evolutiei paritatii sale fata de euro, coborand vineri la 2,8960 lei, dupa ce luni cursul fusese de 2,9572 lei, fata de 3,0930 lei la inceputul anului.
Aceasta evolutie se datoreaza vanzarilor mari de valuta din piata, consecinta politicii monetare a BNR, care a majorat dobanda de referinta si interventie la 8,50%/an, nivel la care sterilizeaza saptamanal lichiditatile in lei pentru a stopa inflatia si a "obliga" bancile sa creasca la randul lor dobanzile la depozitele atrase pentru a incuraja economisirea si a reduce consumul. In acelasi timp, ea s-a indepartat de peste patru luni de segmentul valutar, dupa ce in 2005 ne obisnuise cu cumpararile mari de valuta.
Cu toate acestea, BNR nu anticipeaza pentru acest an o crestere a intrarilor de "bani fierbinti" care sa necesite activarea clauzelor de salvgardare introduse anul trecut.
Euro a inceput saptamana cu un curs de 3,5058 lei, pentru ca miercuri sa fie inregistrat minimul de 3,4755 lei.
In urmatoarele doua zile, moneda unica a avut o tendinta usor apreciativa datorata, in opinia unui dealer, "ordinelor mari de cumparare venite de la clienti si nu unor interventii ale BNR", cursul urcand vineri la 3,4807 lei, cotatiile maxime fiind de 3,4850 lei.
Saptamana aceasta este de asteptat ca leul sa continue sa se aprecieze, pragul de 3,45 lei/euro urmand a fi testat cat de curand.
Saptamana trecuta, leul a continuat sa creasca fata de euro si dolar, fata de inceputul anului moneda unica pierzand aproape 6%, iar cea americana circa 7%.
Dolarul a avut o tendinta de scadere ampla, datorata evolutiei paritatii sale fata de euro, coborand vineri la 2,8960 lei, dupa ce lun