Migratia politica este una din cele mai acute probleme ale politicii romanesti. Sondajele de opinie efectuate in perioada 2000-2006 releva faptul ca peste 70% din populatia activa cu drept de vot din Romania este impotriva migratiei politice.
In consecinta, deputatul PD de Bistrita-Nasaud Ioan Oltean a inaintat spre dezbatere un proiect legislativ de modificare a Legii Nr. 393/2004 privind statutul alesilor locali, proiect care face referire exact la problema migratiei politice. Prin acesta, initiatorul doreste stoparea migratiei politice.
Proiectul a fost deja adoptat de Parlament si este pe cale de a fi promulgat de catre presedintele Traian Basescu.
Stop migratiei
Legea privind statutul functionarilor publici a fost modificata in urma proiectului legislativ al deputatului democrat Ioan Oltean.
Proiectul deputatului democrat prevedea ca atat consilierii locali sau judeteni cat si primarii care vor parasi din vina lor formatiunea politica care i-a propulsat in functiile publice pe care le detin vor pierde mandatele cu care au fost imputerniciti de alegatori.
In urma dezbaterii din Senat, grupul parlamentar liberal a adaugat la proiectul initial un amendament prin care se face referire la faptul ca atat in cazul demisiei, cat si in cazul demiterii din partid sau daca un consilier judetean detine functia de presedinte al Consiliului Judetean (CJ), in cazul in care demisioneaza sau este exclus isi pierde automat calitatea de consilier judetean si implicit cea de presedinte sau vicepresedinte al CJ. Situatia este diferita insa in cazul primarilor.
Tinand cont ca primarii sunt alesi uninominal, primarul va pierde aceasta calitatea publica doar in cazul in care isi va da demisia din formatiunea politica care l-a s