„Nu pot exista doua fundatii Gojdu paralele, asta inseamna ca una nu se justifica", a afirmat IPS Bartolomeu Anania, la finalul Adunarii Nationale Bisericesti.
Biserica Ortodoxa Romana (BOR) este dispusa sa lupte pe toate caile legale pentru recuperarea patrimoniului Fundatiei Gojdu, sustine IPS Bartolomeu, afirmatia fiind sustinuta si de catre episcopul Sofronie, conducatorul Episcopiei Romane Ortodoxe din Ungaria, cu sediul la Gyula.
Mitropolitul Bartolomeu a facut referire la mai multe elemente importante in discutia legata de patrimoniul Fundatiei Gojdu, cum ar fi testamentul (care nu poate fi schimbat, respins sau largit), beneficiarul testamentului, executorul testamentar (Fundatia Gojdu, pe care Biserica o reprezinta ca urmas legitim al celei originale) si, pe de alta parte, interesul tinerilor „care asteapta sa primeasca burse de studii si sa se afirme in campul culturii si spiritualitatii romanesti". Deputatii au aprobat marti trecerea proiectului de aprobare a ordonantei privind acordul romano-ungar in categoria proiectelor de lege de complexitate deosebita.
Acest proiect legislativ beneficiaza, dupa vot, de un termen de aprobare tacita de 60 de zile, fata de termenul initial de 45 de zile, care expira marti.
O infrangere a diplomatiei romane de catre maghiari
Ordonanta privind adoptarea acordului romano-maghiar Gojdu va fi discutata in sedinta in plen a Camerei Deputatilor. „Am reluat demersurile privind retrocedarea patrimoniului fundatiei, dar raspunsul a fost ca, in Ungaria, legea retrocedarilor si-a produs efectul si nu mai poate fi recuperat nimic.
Aspectul financiar nu este neglijabil", a declarat, la randul lui, PS episcop Sofronie. „Durerea mea, ca episcop al Episcopiei Ortodoxe Romane din