în următoarele zile. Producţia scade, salariile crescMinerii de la Compania Naţională a Huilei Petroşani - CNH cer o majorare salarială cu 15%. Guvernul le acordă 5%, dar negocierile vor în următoarele zile.
Producţia scade, salariile cresc
Minerii de la Compania Naţională a Huilei Petroşani - CNH cer o majorare salarială cu 15%. Guvernul le acordă 5%, dar negocierile vor continua. Pentru acest an, minerii vor extrage huilă de 48,2 milioane dolari, comparativ cu 134,5 milioane dolari în 2005. Iar subvenţiile, în loc să fie mai mici, conform înţelegerilor cu UE, vor fi mai mari, comparativ cu 2005. Acestea vor fi de 76 milioane dolari faţă de 58,9 milioane dolari anul trecut. Ion Purcaru, consilier în MEC, susţine că presiunile minerilor fac parte din arta negocierii: "În mod cert, se vor întâlni undeva la mijloc, la 6,7%". CNH a produs între 2001 şi 2004 o cantitate de cărbune în valoare de 500 milioane dolari, dar a primit de la stat, sub formă de taxe şi subvenţii directe, mai mult de 1,5 miliarde dolari. În aceste condiţii, se ridică întrebarea: la ce e bună huila dacă este atât de scumpă? Răspunsul vine de la preţul tot mai mare al gazelor şi al păcurii. Huila şi lignitul reprezintă un debuşeu tot mai mare la crizele energetice. Seceta din 2003 din România, dar şi criza gazelor din ianuarie au săltat şi mai mult importanţa cărbunelui energetic.
Minerii lui Zoltan cer însă şi scumpirea cu 5% a gigacaloriei, scumpire ce ar duce la majorarea preţului huilei, se arată într-un comunicat al MEC.