un conflict patrimonial precis, impactul neratificării sale este de o mai mare amploare având legătură cu restituirea fostelor proprietăţi ale bisericii reformate maghiare din Transilvania.În un conflict patrimonial precis, impactul neratificării sale este de o mai mare amploare având legătură cu restituirea fostelor proprietăţi ale bisericii reformate maghiare din Transilvania.
În cazul în care acordul nu va fi ratificat, procesul de transformare a Curţilor Gojdu în complex comercial, deja demarat, va fi finalizat. Potrivit unor surse diplomatice, eşecul procedural va determina şi maximizarea pretenţiilor bisericii reformate maghiare din Transilvania privind proprietăţile confiscate de regimul comunist. Acceptând un compromis în Dosarul "Gojdu", autorităţile române au obţinut de la maghiari perspectiva atitudinii moderate a Budapestei în problema fostelor proprietăţi ale bisericii reformate din România. Spre deosebire de Ungaria, care, deşi este membru al UE, nu are o lege a restiturilor, România va fi forţată să restituie proprietăţile în totalitate, aşa cum o va face şi în cazul greco-catolicilor.
Ratificarea, condiţionată de explicaţii
Preşedintele PD, Emil Boc, a anunţat la sfârşitul săptămânii că acordul nu este acceptabil în forma actuală. În vederea aprobării de către reprezentanţii PD, Boc a cerut ca documentul să fie însoţit de o notă interpretativă în care să se specifice că ratificarea este făcută cu rezerve, în sensul în care România nu renunţă la revendicările sale asupra proprietăţilor Gojdu. Potrivit unor surse din MAE, textul unei astfel de declaraţii, pe care parlamentul trebuie să o facă, a fost deja convenit cu liderii partidelor de la putere acum o lună. În replică, Boc a declarat pentru Adevărul că nu ştie nimic despre acest text, el însuşi pregătind un text, împreună cu colegii săi. Cu excepţia PNL, care până acum ezită