Istoria Europei postbelice sta sub semnul "Cortinei de fier", expresie inventata de Winston Churchill in 1946
Localitatea Fulton, din statul american Missouri, a fost ieri gazda unor manifestari ce au comemorat unul dintre momentele definitorii ale Razboiului Rece, respectiv discursul rostit aici de marele om politic britanic Winston Churchill, care a inventat cu acest prilej metafora "Cortina de fier", metafora experimentata drept cruda realitate de milioanele de oameni din estul Europei, prizonieri in ceea ce s-a numit "lagarul comunist".
La 5 martie 1946, Churchill, care nu mai era premier, a fost invitat sa tina un discurs la colegiul Westminster din Fulton, in cadrul unei vizite in SUA.
"De la Szczecin la Marea Baltica pana la Trieste, la Adriatica, o cortina de fier, s-a coborat asupra continentului", suna propozitia ce definea o realitate pe care lumea occidentala abia incepea sa-o constientizeze.
Potrivit istoricilor, a fost vorba de o inspiratie de moment a lui Churchill, sintagma ca atare nefigurand in textul pregatit dinainte.
Desi discursul a ramas in istorie, cotidianul britanic "The Guardian" nu a pierdut ocazia sa sublinieze ca acelasi Churchill, care deplangea, la Fulton, soarta tarilor ramase la cheremul Kremlinului, fusese cel care decisese impreuna cu Stalin si Roosevelt impartirea Europei.
Est contra Vest
Tragedia tarilor unde comunismul a fost impus cu tancurile sovietice incepe practic la Ialta, in februarie 1945, cand liderii SUA, Marea Britanie si URSS refac harta Europei, impartindu-si sferele de influenta.
Pana la discursul lui Churchill din 1946, care echivaleaza cu o trezire la realitate, sovieticii isi impusesera deja oamenii la conducerea Poloniei, Bulgariei, Iugoslaviei si Albaniei.
Istoria urmatoarelor decenii este presarata de momen