Nemtii platesc mai putin pentru curent decit romanii
Romanii platesc cu mult mai mult utilitatile casnice decit orice alt membru al Comunitatii Europene in care cu totii de zice ca vrem sa ne integram.
In ciuda nivelului scazut de trai si a veniturilor medii de cinci pina la zece ori mai reduse decit in tarile membre UE, la noi, tarifele la energie sint duble fata de cele comunitare, iar consumatorii autohtoni sint nevoiti sa plateasca in jur de 80 de euro pe MWh, fata de 50 de euro MWh in tarile Europei de Vest! Prin urmare, un roman plateste aproape 4.000 de lei pentru un kw, fata de 2.500 de lei cit plateste un neamt raportat la moneda noastra. Autoritatile statului au tot invocat pina acum negocierile cu UE ca motiv pentru scumpirea excesiva energiei si a gazelor naturale care ajung la consumatori. La adapostul acestor declaratii publice in ultimii ani s-au scumpit de mai multe ori gazele si energie electrica, ajungindu-se la niveluri peste media europeana.
Toate au picat insa acum, cind reprezentantii Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti au spus ca nu au cerut niciodata Romaniei un anumit nivel al preturilor la utilitati. Singura obligatie asumata de autoritatile romane a fost sa stabileasca tarife la utilitati in asa fel incit acestea sa acopere costurile de productie, lucru care a fost indeplinit.
Gazele, mai scumpe in Romania decit in Olanda
Problema este ca la noi se produce mult prea scump. Oficialii Ministerului Integrarii spun ca a fost nevoie sa se umble la preturi pentru a nu subventiona mascat companiile din domeniul energetic. De asemenea, nici in cazul gazelor naturale nu exista vreo obligatie, asa cum au tot ni s-a spus pina acum de catre autoritatile statului.
Ipoteza potrivit careia pina la aderare tarifele