Presa internationala consacra in ultima vreme spatii importante unui fenomen la care putini se asteptau, respectiv euroscepticismul, sub cele mai diverse forme de manifestare, prioritar fiind - mai recent - protectionismul economic si chiar "indiferentismul".
Asupra cauzelor si formelor de manifestare tot mai pregnanta a euroscepticismului, am solicitat opiniile uneia dintre personalitatile cel mai bine documentate asupra procesului integrarii europene in general, si a Romaniei in special, prof. dr. Vasile Puscas, deputat, secretarul Comisiei de Integrare Europeana a Parlamentului Romaniei, fost ministru al Integrarii si cel care a condus, pana la finalizare, cea mai mare parte a negocierilor de aderare a Romaniei la UE.
Euroscepticismul, subliniaza Vasile Puscas, a inceput sa se manifeste mai pronuntat din a doua parte a anului 2003, mai ales dupa decizia aderarii celor zece noi state central si est-europene si el s-a manifestat insistent dupa momentul aderarii lor, in mai 2004. Dar aceasta situatie, subliniaza Vasile Puscas, nu poate fi pusa doar pe seama aderarii, cum din pacate multi politicieni din Occident o fac, intrucat in aceasta perioada s-au manifestat dezbateri constructive in statele europene, referitoare la Tratatul Constitutional, iar in anul 2004 a avut loc o discutie foarte aprinsa in privinta competentelor institutiilor comunitare, a relatiilor lor cu institutiile din statele membre ale Uniunii. Toate aceste dezbateri au fost corolate intr-o criza politica de anvergura in 2004, o data cu plecarea Comisiei Europene - Romano Prodi si numirea Comisiei conduse de Barroso.
Nu extinderea este cauza euroscepticismului
A devenit evident faptul ca aceste evolutii din ultimii ani s-au datorat in primul rand - asa cum au inceput sa recunoasca lideri importanti ai membrilor UE (cel mai recent exemplu fiind presedintele Jacq