Prima perioada, de doi ani, de la instituirea "restrictiilor tranzitorii", in regimul 2+3+2 ani, asupra liberei circulatii a muncitorilor, se incheie la 30 aprilie a.c. Statele membre ale UE au pana la data respectiva ragazul de a decide daca vor sa mentina sau sa suprime restrictiile respective.
Un studiu realizat in Marea Britanie, reluat de EurActiv, arata ca imigratia muncitorilor proveniti din tarile est-europene a fost, "in general, pozitiva". Dupa ultimul val al extinderii, din 2004, multi dintre vechii membri ai Uniunii au instituit restrictii asupra liberei circulatii a fortei de munca, temandu-se de posibile consecinte negative ale unui mare aflux de imigranti. Marea Britanie, Irlanda si Suedia au decis insa sa-si deschida frontierele pentru imigrantii din Europa de Est, in speranta ca-si vor acoperi necesarul de forta de munca. In virtutea regimului asa numit "2+3+2 ani", prevazut in Tratatul de aderare, fiecare stat membru are dreptul sa decida, pana la 30 aprilie, daca doreste sa mentina sau sa suprime "restrictiile tranzitorii".
Pozitia Comisiei Europene, categoric favorabila liberei circulatii
Comisia apreciaza libera circulatie a muncitorilor "rationala sub aspect economic", motiv pentru care ar dori sa vada vechile state membre ca-si deschid pietele muncii pentru muncitorii din noile state membre. Ca raspuns, Finlanda, Portugalia si Spania au declarat ca sunt gata sa suprime toate obstacolele in calea liberei circulatii si a accesului fara restrictii pe propria lor piata a muncii. Inca de la inceput, cetatenii din Cipru si din Malta nu au avut probleme cu restrictiile tranzitorii, barierele prohibitive neaplicandu-se decat la opt noi state membre. De teama cresterii somajului si a "turismului social", unele state (intre care Austria si Germania) si-au anuntat deja intentia de a mentine piata proprie a muncii inchisa pe