Datorii in valoare de 450 de miliarde de lei si procese intentate spitalului de catre cinci firme de distributie a materialelor sanitare si medicamentelor. "Aceasta este in cateva cuvinte cea mai spinoasa problema cu care se confrunta, in prezent, Spitalul Clinic Fundeni", ne-a declarat directorul general interimar al unitatii spitalicesti, Serban Marinescu.
"Cele 450 de miliarde de lei sunt datorii acumulate din anii 2004-2005. Inca de la inceputul acestui an am adus la cunostinta conducerilor Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) aceasta situatie. Cred, insa, ca pana la 31 martie vom achita datoriile. Solutia este ca Guvernul sa emita o HG pentru plata acestor arierate", a precizat Marinescu. Acesta a explicat si de unde provine cea mai mare parte a datoriilor: "In 2004, costurile pentru transplanturi s-au ridicat la 140 de miliarde de lei, iar in 2005 - la 127 de miliarde de lei. Spitalul nu a primit nici macar un sfert din valoarea transplanturilor efectuate in cei doi ani. In acelasi timp, bolnavii nu puteau fi lasati sa moara din cauza lipsei fondurilor. Spre exemplu, costul unui transplant renal se ridica la 10.000-12.000 de euro".
Dr. Victor Zota, directorul executiv al Agentiei Nationale de Transplant, a precizat ca datoriile de 450 de miliarde de lei de la Spitalul Fundeni au fost facute din cauza faptului ca, in anii anteriori, "coeficientul DRG - costul pe caz rezolvat - a fost prost calculat".
Costuri mai mici decat in Europa
Potrivit acestuia, pentru a nu se mai repeta situatia din anii anteriori, in acest an a fost elaborat un program national al CNAS, fiind stabilit un buget fix pentru transplanturile din 2006: "Unitatile spitalicesti care depasesc fondurile alocate, vor suporta depasirile.
In 2006, prin programul national al CNAS vor putea fi efectuate gratuit circa 70-