Serbarile primaverii.
9 Martie: Mucenicii
(Cei 40 de sfinti din Sevastia)
Nici o alta luna de peste an nu cunoaste atatea sarbatori precum Martie: 1 Martie - Martiso-rul, 9 Martie - 40 de Sfinti, 25 Martie - Bunavestire sau Blagovesteniile, zilele Babelor, apoi zilele Mosilor. Si intotdeauna, in Martie se intra in Postul Mare al Sfintelor Pasti. De buna seama ca nu degeaba, ci pentru ca urmeaza explozia vegetatiei, reinnoirea lumii dupa o iarna in care toata natura parea moarta. Si, bineinteles, pentru ca omul traditional, bine echilibrat si ancorat in fluxul viu al ritmurilor cosmice, incepea Anul Nou agricol. Nimic ciudat in aceasta, ba dimpotriva, o normalitate si o frumusete aproape edenica, ce-l poate face chiar melancolic pe omul modern, citadin.
Celebrata pe 9 Martie, imediat dupa Ziua femeii, Cei 40 de sfinti este intr-un fel o sarbatoare a barbatilor, pentru ca in unele parti, in ziua aceasta, barbatii se straduiesc sa bea fiecare cate patruzeci de pahare de vin, fara sa se imbete, ca sa-si dovedeasca astfel puterea.
40 de sfinti din 9 Martie este insa o zi foarte importanta - atat religioasa, cat si populara. Religioasa, fiindca au murit 40 de oameni ca martiri pentru credinta lor in Cristos. Populara, pentru ca este un punct de referinta meteorologica. Dupa cum va fi vremea in aceasta zi, asa va fi patruzeci de zile de atunci inainte. Daca este frumos, cald, se instaleaza primavara cu drepturi depline. Daca este frig si ingheata, vor mai fi 40 de zile geroase; urmeaza patruzeci de geruri. Taranii spun: "Daca ingheata Sfintii, trebuie sa strangi ogrinjii" (resturile din iesle), pentru ca nu va fi devreme primavara, nu va fi iarba si animalele nu vor avea mancare. In aceasta situatie, decat nimic, vor manca si ogrinji, adica ceea ce n-au mancat pana atunci. De Mucenici se fac mai multe feluri de copturi in chipuri de for