Dupa ce s-a renuntat la varianta cu un investitor strategic, se pare ca privatizarea Romgaz se va face prin listarea actiunilor companiei la Bursa. Varianta a fost vehiculata de mult de ministrul Economiei, Codrut Seres.
De la presedinte si premier, toti au zis ca privatizarea Romgaz va fi categoric diferita de cea a Petrom. In sensul ca statul va trebui sa castige mai mult de pe urma resurselor sale de gaze.
Un prim pas a fost ca autoritatile au decis ca vanzarea Romgaz sa nu se mai faca catre un investitor strategic, ci printr-o modalitate care va fi stabilita ulterior de consultantul desemnat in acest proces. Decizia a fost aprobata recent, pe baza unui memorandum prezentat de Ministerul Economiei si Comertului, din care rezulta ca varianta privatizarii Romgaz Medias cu un investitor strategic ar fi dezavantajoasa pentru statul roman.
Ieri, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale ne-a declarat ca "Guvernul nu o sa dea drumul la privatizarea Romgaz pentru un investitor strategic, ci prin emisie de actiuni si listare la Bursa. Oricum, statul va mai pastra pachetul majoritar un timp".
Varianta aceasta a fost lansata si de ministrul Economiei, Codrut Seres. El afirmase recent ca aceasta solutie ar favoriza si deschiderea catre piata a Romgaz.
Ne "vindem" tara...
In prezent, extragem circa 12,5 miliarde metri cubi de gaze, ceea ce ne asigura cam 60% din necesarul de consum. Cei doi mari producatori sunt Romgaz si Petrom, cu cote aproximativ egale de extractie. Romgaz mai are si rezervele interne de gaze, cu o capacitate actuala de inmagazinare de maximum 3 miliarde mc.
In contextul energetic mondial plin de conflicte, necesitatea de a privatiza producatorul national de gaze naturale a lansat aprigi dispute. Mai mult decat atat, spaima creata in randul populatiei de maj