Directorul European Research Institute din Birmingham, Anand Menon, sustine ca Romania si Bulgaria fac parte din ultimul val de extindere al UE. Unul dintre motivele acestei situatii este pus pe seama Frantei, unde a fost aprobat un amendament constitutional prin care orice extindere care va urma dupa cea din 2007 va trebui ratificata de statul francez printr-un referendum. "Nu pot concepe nici o situatie in care francezii sa voteze pentru extindere", a spus Anand Menon, citat de EurActiv.ro. Desi pleaca de la premisa ca atitudinea francezilor in privinta Turciei este, intr-o oarecare masura, de natura culturala, religioasa si partial una de rasa, expertul britanic spune ca atitudinea francezilor nu este singulara. "Este o teama generala, care nu se limiteaza doar la Franta, legata de ceea ce inseamna pentru statele vest-europene extinderea catre regiunile sarace din Europa Centrala si de Sud-Est", spune Menon.
Exemplul dat a fost unul neasteptat. "Concursul muzical Eurovision a devenit o problema a referendumului olandez, pentru ca sondajele de opinie au descoperit o cantitate imensa de resentimente in cadrul populatiei Olandei din cauza faptului ca noile state membre votasera unele pentru celelalte la Eurovision. Si au interpretat acest lucru ca pe o paralela cu ceea ce s-ar putea intampla in UE. Asta ar insemna ca centrul de greutate al integrarii europene s-ar deplasa", a explicat expertul britanic.
In privinta Uniunii, el sustine ca piata unica este singura realizare solida si remarcabila, in timp ce Tratatul constitutional este mort.
"Tratatul constitutional este mort. Nu poate fi inviat. Tratatul e mort pur si simplu pentru ca doua state fondatoare au votat impotriva lui si nici unul dintre ele nu va vota din nou intr-un referendum. Vorbind despre Tratatul constitutional ca si cum acesta nu ar fi mort, austriecii pur si simplu ne iroses