Eşti slabă şi ai dimensiuni de fotomodel? Atunci nu ne interesează. Asta pare să spună oferta unei firme norvegiene de recrutare a fotomodelelor. Pare ciudat, dar pe norvegieni nu-i impresionează modelul de frumuseţe promovat de occidentali – femei trase prin şnur, cât mai slabe şi mai înalte, cu dimensiuni apropiate de 90/60/90, sau bărbaţi „împachetaţi” cu muşchi. Ei vor oameni normali, naturali şi au decis să-i caute în România, mai exact la Braşov. Printr-un anunţ publicat pe internet, compania norvegiană OSL Concept caută „modele de toate felurile: copii, tineri, vârstnici, înalţi, scunzi, cu aspect amuzant sau ciudat. Vrem în baza noastră de date persoane care sunt naturale. Nu vrem nici un model care are sub greutatea ideală. Crezi că eşti prea scund, prea înalt sau arăţi prea ciudat? Nu-ţi face griji, te vrem în baza noastră de date”.
Măsuri anti-anorexie
Pare ciudat, dar totul are o logică. În ţările nordice, şi mult mai puţin prin România, se poartă aspectul natural, pentru promovarea diferitelor produse. Patronul OSL Concept, norvegianul Dag Olsen, ne-a declarat că în ţara natală a fost promulgată o lege prin care se interzice promovarea aspectului „ideal”, de fotomodel fabricat. „Această măsură are drept scop prevenirea comportamentelor alimentare neadecvate în rândul adolescenţilor, precum anorexia. Astfel, adolescenţii nu mai sunt tentaţi să se înfrumuseţeze forţat pentru a arăta ca în reclame”, a declarat Dag Olsen.
Eşti slabă şi ai dimensiuni de fotomodel? Atunci nu ne interesează. Asta pare să spună oferta unei firme norvegiene de recrutare a fotomodelelor. Pare ciudat, dar pe norvegieni nu-i impresionează modelul de frumuseţe promovat de occidentali – femei trase prin şnur, cât mai slabe şi mai înalte, cu dimensiuni apropiate de 90/60/90, sau bărbaţi „împachetaţi” cu muşchi. Ei vor oameni normali, naturali şi au