Mii de copii din Braila, ai caror parinti pleaca la munca in strainatate, sint "mutilati" din punct de vedere afectiv. Lasati in grija bunicilor, a matusilor sau complet singuri, copiii se vad lipsiti de mingiierile mamei sau de sfaturile tatalui. Cei mai multi ajung sa abandoneze scoala sau sa umple cataloagele cu zeci de absente si note proaste. Copiii emigrantilor au intrat si in atentia Politiei, pentru ca o mare parte dintre acestia ajung sa comita infractiuni. Un studiu realizat la Iasi, singurul din tara facut pe aceasta tema, arata ca emigrarea masiva lasa urme pe care nimeni nu le prevazuse. Psihologii incep sa-l numeasca "Sindromul Italia".
In ultimii ani, in Romania a aparut un nou tip de familie: completa in acte, dar injumatatita in realitate. Fie mama, fie tatal, fie ambii parinti pleaca la munca in strainatate, lasindu-si copiii in grija unor rude binevoitoare. Exista si situati cind copiii sint lasati de izbeliste. Adica singuri. Banii trimisi cu generozitate nu reusesc sa compenseze insa lipsa afectiunii, care ii marcheaza definitiv pe copii.
Un studiu realizat de Inspectoratul Scolar in rindul elevilor baileni a ajuns la concluzia ca 3.164 de elevi au cel putin un parinte plecat la munca in strainatate; dintre acestia 724 au ambii parinti plecati. "Acest lucru este ingrijorator pentru noi si ne-am propus ca prin Centrul de Asistenta Psihopedagogica sa oferim consiliere si programe specifice acestor copii, daca au nevoie. Este o situatie, pentru noi, alarmanta", a spus inspectorul scolar general Lilliana Tudoran.
Cei mai multi elevi in aceasta situatie se afla la Liceul cu Program Sportiv - 132, Colegiul Economic "Ion Ghica" - 92, Scoala "Fanus Neagu" - 93, Scoala "Sf. Andrei" - 86 si Scoala "Mihai Eminescu" - 87. Inspectorul scolar general Lilliana Tudoran a mai precizat ca se va realiza un program de inv