De la banci la piata auto si de la constructii la francize, toate joaca un rol mai mic sau mai mare in economia romaneasca. Sumele care se invart pe aceste piete se calculeaza de cele mai multe ori in miliarde de euro, iar de modul in care au evoluat ele in ultimul an depinde nivelul de trai al fiecaruia dintre noi. Daca ne-am inchipui economia ca pe un organism viu, am putea spune ca serviciile bancare sunt inima acestuia ori ca transporturile reprezinta sistemul circulator.
De la banci la piata auto si de la constructii la francize, toate joaca un rol mai mic sau mai mare in economia romaneasca. Sumele care se invart pe aceste piete se calculeaza de cele mai multe ori in miliarde de euro, iar de modul in care au evoluat ele in ultimul an depinde nivelul de trai al fiecaruia dintre noi.
Daca ne-am inchipui economia ca pe un organism viu, am putea spune ca serviciile bancare sunt inima acestuia ori ca transporturile reprezinta sistemul circulator. De altfel, fiecare din ramurile mai importante ale economiei ar putea juca un rol mai mare sau mai mic in acest exercitiu de imaginatie. Am putea, astfel, intelege mai usor cum problemele dintr-un domeniu se rasfrang asupra altor sectoare, ba chiar pot afecta mai mult sau mai putin grav intregul sistem. Din fericire, in 2005, corpul economiei romanesti a fost relativ sanatos, iar “bolile” de care a suferit au fost in general suportabile sau trecatoare. Nu acelasi lucru se anunta pentru 2006, cand, desi starea generala va fi cu precadere buna, se anunta anumite probleme specifice in unele ramuri.
Pentru aceasta analiza, revista “Capital” a selectionat zece domenii, opt dintre ele valorand peste un miliard de euro, celelalte doua apropiindu-se vertiginos de aceasta suma si avand mari sanse sa o depaseasca in 2