Traditionalele cozi ale fiecarui inceput de an, la ghiseele centrelor de colectare au aparut si in primele zile ale acestui an. Constiinciosi, platitorii de taxe si impozite, persoane fizice, au dat navala pentru a scapa de grija obligatiilor financiare fata de stat, desi termenul-limita pentru plata multora dintre aceste obligatii catre stat sau administratiile locale expira abia pe 15 martie. Constiinciozitatea de care acestia au dat si dau dovada in fiecare an nu este insa echivalenta si cu eficienta din punctul de vedere al costurilor si beneficiilor.
Spre exemplu, impozitul pe locuinta poate fi platit integral pina la 15 martie cu o bonificatie de 10% sau in patru transe anuale (15 martie, 15 iunie, 15 septembrie si 15 noiembrie) fara respectiva reducere. Cineva care plateste acest impozit la inceputul lunii ianuarie beneficiaza doar de reducerea acordata de Fisc.
Daca insa luna martie ar fi momentul ales pentru plata respectivei taxe, atunci banii ar putea fi plasati intr-un depozit bancar, in actiuni si in orice alt gen de investitie, pentru o perioada de cel putin doua luni, obtinindu-se si reducerea promisa de autoritati.
Un contribuabil intreprinzator care ar fi pus deoparte la finele lunii decembrie 2005 suma pentru plata impozitelor locale, de exemplu, si apoi ar fi hotarit sa cumpere actiuni la Bursa de Valori Bucuresti, ar fi putut obtine, inca din primele zile ale lui 2006, un cistig de 5-10%, procent egal cu cel oferit de administratia financiara, care de asemenea, va fi obtinut daca impozitul este achitat pina la 15 martie.
Daca insa cistigul la bursa v-a determinat sa va ginditi sa lasati banii investiti in actiuni si dupa 15 martie, nu uitati ca, pentru primul trimestru, incep sa curga si penalitati de 0,1% pe zi incepind cu respectiva data.
Toti cei care detin in proprietate un teren, un imobi