ISTORIA MEDICINEI Jumatatea secolului al XIX-lea. O epoca in care femeile din Romania abia daca terminau opt clase si doar cele care proveneau din familii de burghezi faceau liceul. O epoca in care femeile nu aveau drept de vot. Totusi, in aceste vremuri Maria Cutzarida a marcat inceputul miscarii feministe din Romania.
Incurajata de familie si ambitionata de exemplul studentelor in medicina din alte tari europene, despre care aparusera informatii in ziarele si revistele vremii, Maria Cutzarida este prima femeie din Romania care s-a dedicat studiului medicinei. O influenta a avut-o si faptul ca a locuit la Zürich, oras in care a absolvit liceul si in care femeile erau acceptate la Facultatea de Medicina. Zürich, Montpellier, Paris
A inceput Facultatea de Medicina din Zürich in 1877, dar dificultatile de limba, precum si trecerea de care se bucurau in Romania absolventii cu diplome obtinute in Franta au determinat-o pe Maria Cutzarida sa se transfere la Universitatea din Montpellier. Ziarele bucurestene au scris despre tanara studenta care se facea remarcata la universitatea din Franta. In ziarul Pressa aparea un articol cu titlul "O romanca in strainatate vorbeste despre succesele sale la studii", iar in Romanul era tiparit articolul intitulat "O romanca, doctor in medicina". Ultimul an de medicina l-a terminat la Montpellier, dar stagiul de spital si de pregatire a doctoratului l-a facut la Facultatea de Medicina din Paris. Aici a fost promovata doctor in medicina in 1884, cu teza intitulata "Lâhydrorrhee et sa valeur semiologique dans le cancer du corps delâuterus" - Despre hidroreea si valoarea ei semiologica in cancerul corpului uterin.
Revenirea in tara
Pentru a obtine libera practica in tara, Maria Cutzarida - casatorita Cratunescu - si-a echivalat diploma din strainatate.
Acest examen l-a trecut cu cel mai mare calificativ,