Parerea generala este ca anul acesta vom asista la o reasezare a pietei avocaturii, insa fara concursul unor jucatori globali care sa influenteze ierarhiile existente si fara aliante spectaculoase.
Este insa foarte posibil sa vina firmele regionale, mai flexibile ca politica de extindere si mai familiare cu realitatile noastre. Fuziunile si divorturile autohtone s-au cam transat, si acum companiile stau cu ochii pe domeniile care li se par mai promitatoare si mai ofertante in viitorul apropiat.
Cei mai multi reprezentanti ai firmelor importante de profil din Romania au fost de acord ca piata avocaturii de business se diversifica pe patru paliere:
la varf activeaza trei-patru case de avocatura de talie mare, pe al doilea nivel sunt mai multe societati de avocatura de talie mijlocie, pe al treilea palier exista cateva zeci de case de avocatura cu mai putini parteneri sau angajati, iar la baza isi desfasoara activitatea firmele cu angajati putini si clienti de talie mica.
„Apreciez aceasta imagine a pietei ca fiind una reala. Odata cu cresterea economica, numarul caselor de avocatura de talie mare va creste si se va accelera procesul de consolidare pe cel de-al treilea palier.
Vor continua sa existe intotdeauna firmele mici si cabinetele individuale, acestea constituind de fapt «bazinul» din care se alimenteaza, in cele din urma, intreaga piata a avocaturii", spune Ion Nestor, senior partner al societatii Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen.
„Aceasta stratificare prinde din ce in ce mai mult contur si ea, de fapt, reflecta - e adevarat, la alte dimensiuni - o situatie existenta in mai toate tarile cu traditie privind practica avocatiala privata", adauga Gheorghe Musat, managing partner la Musat & Asociatii.
„Piata avocatiala este insa un organism viu si, chiar daca o astfel de strati