Asa cum era de asteptat, consultarile de la Cotroceni s-au transformat intr-un dialog al surzilor.
Liderii partidelor parlamentare au venit cu agende proprii, si-a spus nemultumirile si au plecat. Declaratiile de final nu au facut altceva decat sa arate ca formatiunile politice nu sunt incantate sa poarte un dialog deschis, iar disensiunile se mentin atat intre opozitie si putere, cat si in interiorul coalitiei aflate la guvernare. Temele propuse spre dezbatere de presedintele Traian Basescu au vizat in principal strategia de securitate nationala, reforma constitutionala, proiectul legii statutului minoritatilor nationale. Toti au promis ca vor veni si luna viitoare la Cotroceni.
PNL, pus la colt
Concluziile sedintei de la Cotroceni nu au facut altceva decat sa confirme tensiunile existente intre PNL si PD. Liberalii au cerut dezbatere publica pe proiectul de lege privind siguranta nationala, in timp ce democratii s-au declarat de acord cu procedura propusa de Traian Basescu. In final, PNL a pierdut. S-a convenit ca proiectul sa fie trimis la Parlament, unde comisiile de specialitate sa formuleze amendamente. Ulterior, legea va fi retrimisa la CSAT si, cu avizul acestei institutii, proiectul sa fie supus dezbaterii publice.
In privinta modificarii Constitutiei, a fost aleasa tot varianta democratilor. "Revizuirea Legii fundamentale nu este o prioritate", a declarat Emil Boc, adaugand ca, eventual, va fi formata o comisie paritara care sa convina asupra eventualelor modificari. Cat despre statutul minoritatilor, in timp ce Boc a aratat clar ca pozitia PD ramane neschimbata, Tariceanu a spus ca liberalii sunt de acord cu statutul in varianta aprobata de Guvern. Cu alte cuvinte, PNL sustine varianta UDMR.
"Nu putem sa avem puncte de vedere in unanimitate cu toate partidele, pe unele chestiuni", a declarat Tariceanu, la sfarsit