Se spune, pe buna dreptate de altfel, ca statul este cel mai prost administrator, nu doar in ceea ce priveste colosii industriali, ci si in privinta bugetului. De aceea, unii contribuabili prefera sa sponsorizeze organizatii nonprofit sau sa acorde burse private.
Potrivit Codului Fiscal, atat companiile, cat si persoanele fizice au dreptul de a sponsoriza diferite entitati nonprofit sau tineri, cu un procent din impozitul datorat statului.
Din acest an, contribuabilii vor putea sa sponsorizeze cu 2%, si nu cu 1%, cum era pana in prezent, din impozitul pe salariu si din cel pe venitul aferent anului fiscal 2005, entitatile nonprofit.
Desi sondajele arata ca increderea romanilor in institutiile statului este din ce in ce mai mica, ei se pare ca ar avea mai mare incredere in Ministerul Finantelor publice, pastorul bugetului, decat in entitatile nonprofit.
La nivelul intregii tari, numai 2,23% din contribuabili (145.084 din totalul de aproximativ 6.500.000) si-au exercitat dreptul de a opta pentru directionarea acestor sume. Printre motivele care au generat aceasta situatie se pot numara si necunoasterea legislatiei, dar si frica de birocratie, care ar putea sa le manance timpul si nervii.
Transilvanenii dau banii statului
Spiritul de donator este insa extrem de diferit la romani. Daca analizam situatia inregistrata pentru anul fiscal 2004, observam ca acesta se manifesta mai ales in Transilvania, in timp ce in Muntenia el lipseste cu desavarsire.
Surprinzator, desi in Bucuresti locuiesc aproximativ doua milioane de romani, Capitala se afla abia pe locul 4 in ceea ce priveste numarul persoanelor fizice donatoare, cu 10.306 de „filantropi".
In judetul Mures, in schimb, s-a inregistrat un numar dublu de persoane fizice, aproximativ 23.500, care au preferat sa nu ofere statului 1% din imp