Firme de pază sucevene suspectate de şantaj pentru a obţine contracte spune că acţiunea de verificare a celor 17 firme de pază şi protecţie din judeţ a început încă de săptămâna trecută, verificările vizându-i atât pe proprietarii acestora şi pe angajaţi, cât şi modul în care au fost obţinute licenţele de funcţionare. "Sunt persoane care nu au dreptul să deţină astfel de firme pentru că au antecedente penale chiar în zona în care ei acţionează, cum ar fi furturi sau jafuri, şi şi-au trecut firmele pe numele nevestelor", a spus Onofrei. Prefectul de Suceava a mai spus că există suspiciuni că unele firme de acest gen, în special din zonele Fălticeni şi Rădăuţi, apelează la şantaj şi ameninţări pentru ca proprietarii altor firme să încheie contracte de pază cu aceste societăţi.
Practici mafiote
"E un fel de taxă de protecţie. Mai mulţi agenţi economici au sesizat, neoficial, că oficial le e frică să spună că sunt ameninţaţi voalat să încheie contracte de pază pentru că, în caz contrar, firma lor ar putea fi ţinta unor răufăcători. Semnalele sunt extrem de îngrijorătoare. Un asemenea fenomen scăpat de sub control poate constitui un pericol mare, prin acceptarea unor practici de şantaj şi ameninţare sub o acoperire cu tentă de legalitate", a spus Onofrei. În judeţul Suceava funcţionează 17 firme de pază şi protecţie, cu un număr total de 710 angajaţi care asigură paza a 182 de obiective.
Tentativa de spargere de la CAS Suceava, comisă de agenţi de pază
Persoanele care au încercat, la sfârşitul săptămânii trecute, să spargă casieria Casei de Asigurări Suceava sunt doi angajaţi ai firmei de pază care are contract cu instituţia. Ei au fost prinşi, duminică seara, la Vama Nădlac, în timp ce voiau să iasă din ţară cu maşina furată de la CAS. şeful Poliţiei Judeţene va propune sancţionarea şi ridicarea licenţei de funcţionare a societăţii de