RETETA CU DICHIS Paris... Literatul Andre Maurois, cel care la catalog fusese "strigat" Emile Herzog, este renumit pentru romanele sale psihologice (ex. "Climate"), dar mai ales este celebru pentru biografiile literare. Intr-una din acestea scria: "... a venit sa cucereasca Parisul cu patru iepuri, douasprezece potarnichi si doua prepelite, vanate in drum spre capitala si, in schimbul lor, a primit gazduire, pentru doua zile, la o taverna".
Cine era acest pitoresc personaj? Nimeni altul decat Alexandre Dumas-Pere ("tatal"), autor al romanelor "Cei trei muschetari", "Dupa 20 de ani", "Contele de Monte Cristo", "Regina Margot", adevarate best-sellers ale vremii. Prolificul scriitor era renumit si pentru talentul de amfitrion. Organizarea "sindrofiilor", rafinamentul mancarurilor, modul de prezentare, subtilitatea alegerii convivilor erau argumente pentru mondenii timpului de a-si dori sa fie invitati la Dumas-Pere. Acest "Violon dâIngres" avea sa-i prilejuiasca crearea ultimei sale opere. "Vreau sa inchei opera mea literara de 500 de volume cu o carte despre arta culinara". Dumnezeu l-a ajutat. Pentru a gasi linistea necesara redactarii acestei monumentale lucrari (1.152 de pagini), romancierul s-a retras la Roscoff (Finist"re), in compania bucataresei sale, Marie.
MONUMENTALA OPERA. "Marele dictionar de arta culinara" a fost gata in 1869. Manuscrisul a fost inmanat lui Lemerre, editorul si prietenul sau, in martie 1870, doar cu cateva luni inainte de moartea autorului. Volumul va aparea in 1873. Documentarea pentru "Marele dictionar" si-o facuse intr-o viata. Calatorind prin lume, a ascultat felurite povestiri, facandu-si bogate note despre tot ceea ce inseamna arta culinara. Si-a dorit o "enciclopedie culinara" care sa fie "citita de oamenii de societate si folosita de cei ce practica arta culinara". Despre el spunea ca a fost un "calator neobosit, care