In conditiile in care rezervele de titei - cel mai utilizat dintre combustibilii fosili - se imputineaza si se scumpesc vazand cu ochii, oamenii incep sa caute solutii energetice alternative.
Acestea nu sunt insa inlocuitoare perfecte si complete ale petrolului, punand fiecare probleme specifice.
Atat sursele energetice reinnoibile, cat si cele epuizabile, pot oferi alternative mai mult sau mai putin costisitoare pentru mediu sau economie. (Cele mai la indemana si mai frecvent intalnite sunt solutiile eoliene si solare, acestea din urma fiind divizate la randu-le in doua: varianta fotovoltaica si cea calorica, ambele scumpe.)
Probleme nucleare
La capitolul "epuizabile", cap de lista ca rentabilitate este energia nucleara, deocamdata exploatabila doar prin fisiune, proces in urma caruia raman reziduuri periculoase pentru o foarte mare perioada de timp si dificil de stocat.
Tot aici, sintetizarea titeiului din alti combustibili fosili (carbuni, gaze), pare a oferi o alternativa "mai curata" a petrolului natural (prin eliminarea sulfului, mercurului si altor substante toxice), dar nu rezolva problema dioxidului de carbon (a poluarii) si este puternic influentabila de diverse variabile.
Aparent, pilele de combustie cu hidrogen (inca scump de produs), ca alternativa energetica directa si utilizarea etanolului/biodieselului drept combustibil pentru transport, par a reprezenta cea mai viabila solutie la indemana.
Iar vestea cea mai buna este ca sprijinul guvernamental pentru energiile reinnoibile este in crestere. Cel putin 48 de state au adoptat deja o politica de promovare a energiilor reinnoibile, inclusiv 14 tari in curs de dezvoltare.
Majoritatea planurilor privesc productia de energie electrica si au ca tinta asigurarea intre 5 si 30 la suta din pondere pana in 2010-2012. Lideri de piata in 2004 au fost Brazilia pentru biocombus