Construirea de spaţii de depozitare reprezintă una dintre afacerile pe care pariază investitorii din domeniul imobiliar. Spaţiile industriale - hale şi depozite - sunt peste tot la periferia Construirea de spaţii de depozitare reprezintă una dintre afacerile pe care pariază investitorii din domeniul imobiliar. Spaţiile industriale - hale şi depozite - sunt peste tot la periferia marilor oraşe. Clădirea apare în maximum o lună, spun constructorii. Terenul este ieftin, iar construcţia se poate întinde pe o suprafaţă cât de mare.
Afacerea de pe Centură
Halele de producţie şi depozitele de mărfuri reprezintă una dintre afacerile înfloritoare dezvoltate în ultimii ani în jurul marilor oraşe, mai ales de-a lungul rutelor ocolitoare. Specialiştii din domeniul imobiliar o recomandă pe termen lung, datorită riscului scăzut, investiţia amortizându-se în maximum zece ani.
Cine construieşte asemenea spaţii merge la sigur, pentru că cererea este în continuare crescută, în special din partea companiilor străine de logistică, producţie şi distribuţie de bunuri de larg consum, electrocasnice şi mobilier.
Investiţie mică, profit mare
Proiectele de hale şi depozite nu presupun investiţii majore, spre deosebire de construcţiile rezidenţiale. În primul rând, terenul este deocamdată ieftin, de câţiva euro pe metrul pătrat. Spre exemplu, periferiile Capitalei au preţuri cuprinse între 10 - 40 euro/mp, în timp ce zonele din oraş depăşesc câteva sute de euro/mp. "Foarte important este ca terenul să aibă utilităţi, de aceea se preferă imediata vecinătate a altor investiţii imobiliare", spune arhitectul Mircea Bursuc. Un alt aspect care recomandă afacerea este cel legat de costurile de proiectare, de aproximativ 5 euro/mp, faţă de 10 euro/mp cât este în oraş. În privinţa ideilor constructive, marile companii din străinătate vin de obicei şi cu